Dobrodošli!

Dobrodošli na blog Lepota i još ponešto, blog gde je šminka važna a dobra nega lica i tela se podrazumevaju. Saveti o lepoti i shoppingu se prepliću sa recenzijama, inspiracijom i novostima iz sveta lepote, mode i glamura.
Ja, koja pišem obaj blog zovem se Marijana. Imam 32 godine i interesuje me sve u vezi mode i lepote.
Vodite računa o sebi. Budite lepe i nasmejane, a ja se nadam da će Vam ovaj blog dati malo inspiracije i pomoći Vam u tome!/ Marijana

fredag 17 september 2010

Upoznajte svoju kožu-odaberite prave proizvode!

Pre nego što se bacite u kupovinu proizvoda za negu lica ili šminke važno je da upoznate svoju kožu. Najveći broj žena ne zna tačno kojem tipu kože pripada njihova koža lica. Mnoge koje opisuju svoju kožu kao suvu imaju usvari mešovitu kožu. Prvi korak ka pravilnoj nezi, odabiru proizvoda za negu lica i šminke jeste otkriti kom tipu kože vaša koža pripada. Većina proizvoda za negu lica, kao i šminka razvrstava se po tipu kože i zrelosti.
Veoma je važno da imate u vidu da se Vaša koža menja. Ne samo da svakih nekoliko meseci imate potpuno novu kožu, jer je stara odbačena već se menja s godinama, godišnjim dobom i Vašim unutrašnjim stanjem.
Kako da sami odredite svoj tip kože
Operite lice sredstvom za pranje lica pre nego što legnete na spavanje. Obrišite ga peškirom i ostavite tako. Nemojte stavljati nikakvu kremu na lice. Kad ustanete ujutru uzmite jednu papirnu maramicu, prislonite je na lice i vidite da li i gde ima ostataka masnoće. U zavisnosti da li ih ima i gde, znaćete kom tipu kože pripadate. 
4 tipa kože
Masna – masna celom površinom lica. Sija se. Pore su vidljive i proširene. Često je ta koža problematična u mladosti ali se zato manje bora u zrelosti.
Suva – nema masnoće, zateže i pecka. Pore su slabo ili jedva vidljive.
normalna
kombinovana – masna T-zona (nos, čelo i brada), a suvi obrazi.
Važno: Osetljiva i zrela koža nisu tipovi kože već različita stanja kože.
Kako odabrati odgovarajuće proizvode?
Kada poznajete svoj tip kože lako ćete odabrati proizovde koji Vam odgovaraju. Sve što još treba da uzmete u obzir su dubina novčanika i godine. Na tražištu danas ima mnogo proizvoda za svačiji džep i ukus.
Ponekad mora da se pravi kompromis pa je veliko pitanje da li kupiti dobru kremu ili tonik, ili je pak bitnije sredstvo za pranje lica i šminka. Šta žrtvovati i sa čime praviti kompromis?
Razmišljajte ovako – sve što treba da Vam ostane na licu mora da bude kvalitetno. Ako već morate da pravite kompromis pravite ga ovako:
Sredstvo za pranje lica – može jeftinije jer ne ostaje na licu. Ono se uklanja prvo vodom, a zatim tonikom za lice.
Tonik – mora da bude dobar jer ostaje na licu i prirema kožu za kremu.
Krema – tu nemojte štedeti. Dobra krema ne samo da hrani i hidrira kožu već, ako lepo miriše i ima dobru strukturu postaje pravi mali SPA ritual svako veče i jutro. Ako već ne možete da priuštite i dnevnu i noćnu kremu, kupite dnevnu.
Važno: Dnevnu kremu možete da koristite i noću. Međutim, NIKAKO, ALI NIKAKO nemojte koristiti noćnu kremu danju. Noćne kreme sadrže aktivne sastojke koji u kontaktu sa svetlom i Suncem mogu da stvore fleke na koži. Zato je bitno da se noćna krema ujutru umivanjem i tonikom skloni sa lica!
Isto je sa šminkom. Podloga mora da bude dobra, da bi koža disala i da se ne bi stvarale bubuljice i slično. Maskara i olovke moraju da budu dobre, ne samo da se ne bi razmazivale već i zato što dolaze u kontakt sa očima.  Ako morate da pravite kompromis, uštedite na senkama i rumenilu (pod uslovom da prvo stavljate podlogu na lice).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar